Pripremite se za put u Maroko

maroko

Putovanje u Maroko. Zar ne zvuči čarobno? Ukoliko ste odlučili da posetite ovu čarobnu zemlju, budite sigurni da se nećete pokajati. Oduševiće vas zemlja koliko i njeni domaćini, koji su vrlo gostoljubivi prema svojim gostima. Maroko ima jako bogatu istoriju i kulturu tako da ćete moći da uživate u brojnim turističkim atrakcijama. Drevni gradovi, epske planine, pustinje, topli i srdačni ljudi, sve vas to čeka u ovoj neodoljivoj zemlji.       

Pre nego što krenete na put, naoružajte se informacijama, kako ne biste tamo izgubili ni jedan minut svog dragocenog vremena. Evo na šta treba da obratite pažnju:

Džamije

U velikom broju džamija nije dozvoljen ulazak vernicima koji nisu muslimanske veroispovesti. Skoro 100% stanovništva u Maroku čini muslimanska populacija, samim tim ima vrlo malo džamija koje su otvorene za pripadnike drugih vera. Izuzetak je džamija u Kazablanki Hassan II Mosque. Ukoliko vam se ukaže prilika obavezno posetite ovu džamiju. Ima čarobni pogled na Atlantski okean, a može da primi čak 105.000 ljudi.  

dzamija maroko
Hassan II Mosque džamija

„Balak“ – čuvajte se

U Maroku su ulice uske i duge, gužva je velika, sudaraju se prodavci, turisti, motorni skuteri i mula – vozači. Prvo što treba da naučite jeste reč „Balak“. Kada čujete ovu čarobnu reč odmah se sklonite. Ona upozorava na opasnost. Može se desiti da mazga juri. Da, dobro ste pročitali. Vaše je samo da se sklonite na par minuta, a nakon toga možete da nastavite sa svojim aktivnostima.

Postoji velika verovatnoća da ćete se izgubiti u moru ulica koje čine medinu. Dobra ideja je da fotografišete ulice kroz koje ste prošli kako biste mogli lako da se vratite do hotela.     

Hrana u Maroku

Marokanska hrana je izvrsna. Zadiviće vas obilje začina, mirisa i ukusa. Kuskus se služi isključivo petkom. Za pripremu ovog više nego ukusnog jela potrebno je određeno vreme pa se iz tog razloga priprema petkom, a  porodice ga konzumiraju nakon molitve. Marokanski kuskus je kremast, svetle boje, a kombinuje se sa ribom ili mesom. Zvuči ukusno, zar ne?

Tradicionalne marokanske kuće

Marokanske kuće su vrlo specifične. Neki turisti vole baš u njima da odsedaju. One su izgrađene oko dvorišta, a prozori su unutra, kako bi se sačuvala privatnost. Marokanci koriste krovove da na njima suše odeću, ali ti krovovi su još jako pogodni za posmatranje zvezda i zalaska sunca. 

Uživajte u kafićima

U kafićima uglavnom uživaju marokanski muškarci. Oni se okupljaju i piju slatki čaj od nane. To im je jako važan događaj jel uživaju u posmatranju grada i turista. Grad Tanger je posebno poznat po velikom broju kafića. Luka ovog grada ima jako bogatu istoriju. U periodu od 1923-1956. godine, Maroko su posetili brojni slavni pisci, pevači, rok zvezde, pa je u tom periodu otvoreno čak 800 kafea. 

Ukoliko volite avanturu, Maroko će ostaviti na vas najlepši utisak. Iskoristite sve što vam nudi i vratićete se kući prepuni najlepših uspomena. Na nama je samo još da vam poželimo Srećan put.