Zašto treba uplatiti putno zdravstveno osiguranje?

Neki misle da putno zdravstveno osiguranje nije neophodno, jer možda vam neće zatrebati, pa što ga onda plaćati? Ali iako možda vam zaista neće zatrebati za neke zemlje je državljanima Srbije putno osiguranje obavezno i carinik ima pravo da vam traži dokaz o tome i da vam propiše kaznu ukoliko ga nemate. Za više informacij možete pogledati Opšte preporuke pre polaska na put na stranici MUP-a. Na taj način se zemlje u koje putujete osiguravaju da ukoliko vam se nešto desi imate pokrivene troškove lečenja.

Kada su u pitanju turistički aranžmani iz ponude turističkih agencija, organizovano je sve od samog prevoza do destinacije, usluge pratioca i predstavika turističkih agencija na određenim destinacijama. Kako se agencija trudi da pruži putnicima kompletnu uslugu, tako i nudi mogućnost nekog vida zdravstvene sigurnosti u stranoj zemlji, a sve to u saradnji sa osiguravajućim kućama koje pružaju tu vrstu usluge. Svako od nas voli sigurnost i rasterećnost u svakom smislu kada krene na bilo kakav kraći ili duži put. Pored celokupne organizacije u svojstvu turističke agencije, svakako je važno brinuti i o svom zdravlju koje je pre svega najvažnije. Ovaj vid sigurnosti pružaju osiguravajuće kuće u poslovnoj saradnji sa turističkom agencijom. Jako je važno da putnici budu informisani o tome, da su medicinske usluge u stranim zemljama jako skupe za strane državljane. Kako su cene medicinksih usluga visoke, tako i lekovi u apotekama. Zato je naš savet uvek uzeti putno zdravstevno osiguranje.

zdravstveno osugiranje

Putno zdravsteno osiguranje možete kupiti uz sam turistički aranžman na licu mesta u agenciji, po vrlo pristupačnim cenama. Na primer, za putnike koji idu na svoj godišnji odmor u periodu od 10 noćenja, a spadaju u starosnu grupu od 18-70 godina, polisu mogu kupiti za samo 1.571rsd po osobi (primer cene za Generali osiguranje). Ovo je najučestaliji period boravka i važi za sve evropske zemlje. Pokrivenost ove polise osiguranja je do 30.000 eura. Ovo je jako mala cena u odnosu na to šta dobijate prilikom kupovine ove polise. Stvara vam osećaj sigurnosti i sa polisom ne razmišljate o bilo kakvim medicinskim troškovima ukoliko Vam zatreba na putovanju.

Takođe, postoje i porodične polise za roditelje koji putuju sa decom do 18 godina starosti. One su povoljnije i važe kao posebna preporuka za porodična putovanja. Za one, čija je starosna struktura preko 70 godina, polisa je nešto skuplja, ali svakako je preporuka uzeti osiguranje, a pogotovo kada su starije osobe u pitanju. Najbolje bi bilo da vam polisa nikad ne zatreba na putovanju, ali svakako ćete biti smireniji i sigurni ukoliko je imate kod sebe. Ukoliko vam ipak polisa zatreba, vrlo lako možete stupiti u kontakt sa ambulantama i bolnicama. Na primer, Generali Osiguranje ima veliki broj sklopljenih ugovora sa mnogim ambulantama i bolnicama, kako u Evropi, tako i u svetu. Kada su u pitanju naše aktuelne turističke destinacije koje nudimo, skoro u svakom mestu imate ambulantu i uslugu lekara na samoj destinaciji ili u njenoj okolini. O ovome vas informišu agencijski predstavnici kojima se obraćate na svojoj destinaciji, i upućuju vas u dalji postupak.

Ukoliko idete na put u svom aranžmanu možete takođe kupiti putno zdravstveno osiguranje u turističkoj agneciji, direktno u nekoj od poslovnica osiguravajućih kuća ili čak možete kupiti i od kuće putem online kupovine na sajtovima osiguravajućih kuća koje to nude. Preporuka je uvek da imate uplaćeno osiguranje, jer osim sigurnosti carinici na graničnim prelazima imaju prava da vam traže da pokažete uplaćeno osiguranje, a ukoliko ga nemate mogu vam naplatiti i kaznu za to.

Preporuka je svakako uzeti putno osiguranje po pristupačnoj ceni i opušteno i rasterećno krenuti na put.