Letovanje bez auta na ostrvu Skiatos

Na letovanje bez auta: da ili ne?

Kako se polako bliži sezona letovanja, tako sve više razmišljamo o raznim opcijama za naš letnji odmor. Jedno od pitanja koje se često postavlja je da li na letovanje ići autom ili je moguće otići organizovanim prevozom ili avionom (pogotovo ako naiđemo na jeftine avio karte) na neko ostrvo i tamo istražiti sve njegove kutke uz pomoć lokalnog prevoza. Jedno od ostrva koje, po našem mišljenju, je moguće obići bez auta je Skiatos.

Skiatos, rajsko ostrvo kako ga mnogi nazivaju, jeste najmanje ostrvo od ukupno četiri ostrva arhipelaga Severni Sporadi. Nalazi se u severno-zapadnomm delu Egejskog mora. Iako se prostire na svega 50ak kvadratnih kilometara, Skiatos je najposećenije ostrvo ove grupe. Ono što ga čini toliko posebnim i popularnim jesu mnogobrojne plaže (ima ih čak 60ak), dobar noćni život, mnogo mesta za šoping i uživanje u dobrim mediteranskim i tradicionalnim Grčkim specijalitetima.

skiatos

Jednom rečju, Skiatos je ostrvo za svačiji ukus, kako za ljubitelje mirnijeg odmora koji žele da uživaju u suncu i dremkanju na plažama, tako i za one željne dobrog provoda, dnevnih i noćnih zabava.

Iako se mnogi turisti odlučuju da na put krenu sopstvenim vozilom, postoji nekoliko dobrih razloga zbog čega je na Skiatos ipak bolje doći avionom ili autobusom.

Pre svega treba napomenuti da je Skiatos udaljen od Beograda oko 12h vožnje automobilom, a u sezoni zbog gužve na putevima i graničnim prelazima putovanje može da potraje i duže. Takav put može biti naporan za vozača ukoliko u automobilu nemate bar još jednog sa kojim možete da se zamenite. Takođe, ako vas ne putuje više od dvoje, zbog ekonomičnosti povoljnije je u tom slučaju ići autobusom. I opuštenije.

Na samom početku i pre nego što stignete na ostrvo, neophodno je izdvojiti oko 70 evra za prevoz auta trajektom i to u jednom pravcu, odnosno oko 140 evra u oba pravca u zavisnosti od dužine automobila. Neophodno je platiti i cenu karte po osobi, za odrasle iznosi 22 evra, a za decu 12 evra. Karta za trajekt se mora preuzeti 45 minuta pred ukrcavanje u trajekt. Preporučljivo je kartu rezervisati online, jer vam se u sezoni bez rezervacije može desiti da čekate i po nekoliko sati na ukrcavanje zbog gužve. Opterećujuća okolnost kod rezervacije jeste ta da se novac ne refundira ako ne stignete na vreme na trajekt.

skiatos plaza

Većina hotela i apartmana nudi besplatan parking svojim gostima i tu ne bi trebalo biti problema. Međutim, problem nastaje kada se automobilom uputite do nekog od četiri veća turistička mesta ili do neke od mnogobrojnih plaža. Mesta za parkiranje u većim naseljima uglavnom nema, ulice su uzane i krivudave, a takođe vlada i velika gužva, pa ćete morati da obratite pažnju na turiste koji se slobodno šetaju po cesti koji obasjani sunčevim zracima i omamljeni morskim vazduhom često ne obraćaju pažnju na svoju okolinu. Takođe, na plažama postoji parking, ali se on na većini mesta naplaćuje i treba vam dosta sreće i živaca da pronađete slobodno parking mesto u jeku sezone.

Nezavisno od mesta gde ste smešteni peške uvek možete da obiđete nekoliko plaža, do kojih se lako stiže putevima koji vode pored maslinjaka i kroz predivne borove šume. Priroda i pogled na more su toliko divni da dok šetate možete da napravite i po neku fotografiju za uspomenu. Za obilazak udaljenijih plaža Skiatos nudi odlično organizovan autobuski prevoz (http://www.skiathos.gr/en/transportation/moving-in-skiathos/bus.html), po ceni od oko 2 evra u zavisnosti od udaljenosti. Linija lokalnog saobraćaja spaja sva četiri turistička mesta sa glavnim gradom ostrva, a autobusi saobraćaju već od ranjih jutarnjih časova, pa sve do 1h posle ponoći. Interval polazaka je na svakih 15 minuta, ali ako vam je i to previše da čekate uvek možete uzeti taksi po nešto skupljoj ceni.